A legfontosabb vitaminok az emberi szervezet számára

A vitaminok szerves vegyületek, melyek nagy részét a szervezet nem tudja előállítani, így azokat a táplálékkal kell bejuttatni. Az emberi szervezet alapvető működését teszik lehetővé. Hiányuk súlyos megbetegedéshez vezethet.

A legfontosabb vitaminok az emberi szervezet számára

A vitaminok szerves vegyületek, melyek nagy részét a szervezet nem tudja előállítani, így azokat a táplálékkal kell bejuttatni. Az emberi szervezet alapvető működését teszik lehetővé. Hiányuk súlyos megbetegedéshez vezethet.

A vitaminok szükséges mennyisége körül az utóbbi években egyre nagyobb viták bontakoznak ki. A vitaminok egészségünket biztosítják, bevitelük elengedhetetlen az életben maradáshoz. Sajnos a környezet változása miatt ételekből (zöldség, gyümölcs stb) szinte lehetetlen fedezni a napi szükséges vitaminmennyiséget.

A vitaminkészítmények rendeltetése, hogy a szervezetnek biztosítsák azt a vitamin és ásvány mennyiséget, amelyet a normál étkezéssel nem tudunk bevinni. A mai multivitaminok már annyira komplex felépítésűek, hogy képesek biztosítani a legfontosabb vitaminok legjavát, és sokszor elég napi egy tabletta.

Fontos tények a vitaminbevitelről:

Amikor a vitaminbeviteledet számolgatod, vagy azon gondolkodsz, hogyan juttasd a szervezetedbe a megfelelő mennyiséget, figyelj arra, hogy különböző környezeti hatások károsítják annak hatékonyságát. Pl. ha főzöl, párolsz, csökken az ételek vitamin tartalma. A sokáig hűtőben tárolt ételek vitamintartalma is károsodik és a finomító eljárások is rontanak a helyzeten.

Nézzünk meg öt vitamint ami elengedhetetlen az egészséges emberi szervezet számára.

A-vitamin

Közismert, hogy súlyos A-vitamin-hiány esetén szürkületi, avagy farkasvakság alakulhat ki. Valóban, ez a vitamin rendkívül fontos szerepet tölt be a szemek egészségének fenntartásában, ahogy nélkülözhetetlen a bőr és egyéb szövetek épségéhez, illetve az egészséges fejlődéshez is. 

Szerepe: csontképzés, látás épsége, a bőr és egyéb szövetek épsége

Megtalálható: belsőségek (máj, vese, szív), tojássárgája, halak, zöld, sárga, vörös színű zöldségek, gyümölcsök

B vitaminok

Több féle B-vitamin létezik, közös jellemzőjük, hogy vízben oldódnak, ezért nem képesek felhalmozódni a szervezetben, mint a zsírban oldódó vitaminok. A fel nem használt B-vitaminok a vizelettel távoznak, így lehetetlen túladagolni.

Támogatják a normál anyagcserét, az energiatermelést, előnyösek a keringési és az idegrendszer számára is. A haj, a bőr és a köröm egészségének fenntartásához járul hozzá.
Megtalálható: gabonafélék, hüvelyesek, belsőségek.

C-vitamin

Talán a legtöbb ember azonnal a C-vitaminra asszociál, amint felmerül az immunerősítés témaköre. Nem mellesleg mi, magyarok különösen szorosan kötődünk ehhez a vízben oldódó vitaminhoz a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert munkássága révén. 

A C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, amely fontos az Ön általános egészsége szempontjából. Erősíti az immunrendszert, támogatja a kollagéntermelést és szabályozza a vércukorszintet. A C-vitamin elengedhetetlen a bőr, a haj és a köröm egészségének megőrzéséhez is, a szintén szükséges, ásványi anyagok mellett.

Szerepe: aminosavak anyagcseréje, csont- és porcképzés, alapvető antioxidáns.

Megtalálható: csipkebogyó, paprika, zöldségek, gyümölcsök.

D-vitamin

Ha az immunrendszer működésének támogatásáról van szó, kétségkívül a D-vitamin az egyik legfontosabb és legerőteljesebb tápanyag. Ami pedig ennél is nagyszerűbb, hogy az év jelentős részében kifejezetten könnyen hozzájuthatunk. Nem véletlenül hívják ugyanis napfényvitaminnak, tekintettel arra, hogy ultraibolya sugárzás hatására bőrünkben képződik

A D-vitamin úgy működik, mint egy hormon – a szervezet minden sejtjében vannak receptorai –, ami miatt ez az egyik legfontosabb vitamin, amelyet szedhet. Segít a erős csontok kialakításában, izomerő, immunműködés, agy egészsége (főleg szorongás és depresszió), bizonyos rákos megbetegedések, cukorbetegség és fogyás, valamint az osteomalacia megelőzésében.

Szerepe: csontképzés, kalcium felszívódás

Megtalálható: halmájolaj, máj, tojás, tejtermékek

E-vitamin

Az E-vitamin olyan erős antioxidánsok csoportjára utal, amelyek számos gyulladáscsökkentő funkciót látnak el, és elpusztítják a szabad gyököket, hogy megvédjék a sejteket az oxidatív károsodástól.

Az E-vitamin erős szerepet játszik az immunrendszer védelmében, és a szívbetegségek, valamint a daganatos megbetegedések elleni védelemben is. Ennek a vitaminnak a hiánya miatt fogékonyabbak, gyengébbek lehetünk a egyes betegségekre, fertőzésekre, valamint a szem romlására, és az izomgyengeségre is.

Szerepe: antioxidáns hatású

Megtalálható: növényi olajok, gabonafélék, csírája, máj, zöld növények, szója, gyümölcsök

Ezeket a cikkeinket olvastad már?