Diéta helyett, életmódváltás!

Mindenki kipróbált már valamilyen fogyókúrát legalább egyszer életében. A népi hagyomány úgy tartja, hogy a súlyvesztés legjobb eszköze a fogyókúra vagy böjt. Ha nem eszel, akkor lefogysz és kész. Nincs több súlyprobléma. Csak sokan elfelejtik, hogy a fogyás nem így működik. Továbbá az sem mindegy, hogy zsírból fogyunk, vagy esetleg egyéb szerveinkből. Sokszor és sokan próbálkoztak már a diéta legkülönfélébb ágaival, pedig teljesen egyértelmű, hogy jóval inkább gyökeres életmódváltás, semmint diétára lenne szükségünk.  Derítsük ki együtt, hogy mennyire működnek jól a gyakorlatban a különböző diéták és fogyókúrák.

Mindenki kipróbált már valamilyen fogyókúrát legalább egyszer életében. A népi hagyomány úgy tartja, hogy a súlyvesztés legjobb eszköze a fogyókúra vagy böjt. Ha nem eszel, akkor lefogysz és kész. Nincs több súlyprobléma. Csak sokan elfelejtik, hogy a fogyás nem így működik. Továbbá az sem mindegy, hogy zsírból fogyunk, vagy esetleg egyéb szerveinkből. Sokszor és sokan próbálkoztak már a diéta legkülönfélébb ágaival, pedig teljesen egyértelmű, hogy jóval inkább gyökeres életmódváltás, semmint diétára lenne szükségünk.  Derítsük ki együtt, hogy mennyire működnek jól a gyakorlatban a különböző diéták és fogyókúrák.

Fogyókúráról- előnyei és hátrányai

Fogyókúra = időszakos, különleges étrend. Ami valójában korlátozott mennyiségű étel fogyasztását jelenti, legtöbbször testmozgás nélkül, hogy egészségesebbek vagy vékonyabbak legyünk.A fogyókúrák kivétel nélkül időszakosak, azaz hetekben és hónapokban mérjük az idejüket. Ez fontos, mivel nem csinálhatsz egész életedben egy fogyókúrát.

Előnyei: Több száz étrendnek álcázott fogyókúra, rendszer és böjt áll rendelkezésünkre. Választhatunk égtáj, földtörténeti korszak, ideológia és millió egyéb szempont közül, hogy mi nekünk a legszimpatikusabb. Mindegyikről fogunk találni sikersztorikat és pozitív véleményeket, így hamar el tudunk majd köteleződni bármelyik mellett.
A fogyókúra előnyei mellett nem sok pozitív érvet tudok felsorakoztatni nyilvánvaló, ha bármilyen divat diétát elkezd a témában nem annyira járatos személy tapasztalni fog változást a testén és a fizikumán, de kérdés, hogy ez mennyi ideig fenntartható vagy fejleszthető mert ha egy étrend nem fenntartható a hatása nem marandandó.

Hátrányai: A fogyókúra felborítja az anyagcserét. A gyors fogyást ígérő fogyókúrák legnagyobb problémája, hogy csak kis mértékben hatnak a zsírpárnákra, és sokkal inkább az izomtömegünket csökkentik. Ez azért van, mert az izom fenntartása a szervezeten belül több energiát emészt fel, mint a zsír. Így ha a test érzékeli, hogy nem jut elég energiához, elkezdi emészteni az izmokat, hogy pótolja a szükséges forrásokat és csökkentse az energiafelhasználást.

Fogyókúra pusztítja az elménket. Ennek elsősorban az az oka, hogy az agyunk is szénhidrátból él. És ha nem kap elegendő táplálékot a megfelelő működésre, akkor bizony elkezdi kongatni a vészharangot, mert úgy gondolja, hogy baj van. És ez esetben nem is téved.

A szigorú fogyókúrák nem fenntarthatok. Hosszú távon lehetetlen tartani egy drasztikus étrendet, mivel hiányzik belőle minden fontos tápanyag, ami a szervezetünk normális működéséhez szükséges.

MI A KÜLÖNBSÉG A DIÉTA ÉS AZ ÉLETMÓDVÁLTÁS KÖZÖTT?

Ma már rengeteg millió dolláros iparág épült a diéta köré, ami nem véletlen évente több 10 millió ember diétázik és sokan közülük fogyasztanak valamiyen fogyókúrás terméket.

A legtöbb hagyományosnak mondható étrendet 3 dolog határozza meg:

  • a súly általában egy meghatározott időn belül, viszonylag gyorsan csökken
  • az ételeket különböző kategóriákba sorolják „jó” és a „rossz” címkék szerint
  • a kalóriafogyasztás nagymértékben korlátozottA diétáknál sok eseteben tapasztalhatunk kedvetlenséget, éhséget, fáradtságot, vagy éppen csalódottságat, főleg, ha nagyon szigorúan korlátozott a diéta.

A fogyókúrák többségével az a probléma, hogy adott időkeretet és adott teljesítmény közé szorítja a diétázott. pl.: 3 hónap alatt mínusz 10 kg.

Azonban ahogy a diéta végeztével vagy az eredmény elérésével az egyén visszatér a megszokott életmódhoz, kétszer olyan gyorsan szedi vissza a ledobott kilókat. Az aktuális kutatások szerint a fogyókúrázok mindössze 5%a képes tartani a súlyt a fogyókúra után.

Előnyösebb és célravezetőbb a teljes életmódváltás

A fogyás megközelítésének másik módja az, ha életmódot váltunk.

Az életmódváltást a diétával szemben, sokkal inkább a maratoni futáshoz lehet hasonlítani. Olyan szabályokat kell felállítanunk magunkkal szemben, amit egész életünkben tudunk követni és szeretni.

Miben más az életmódváltás mint a diéta?

Íme, pár alapelv:

  • Egészséges, tápláló, természetes ételeket fogyasztunk.
  • Gyakoroljuk a mértékletességet és nem a korlátozásra koncentrálunk.
  • Rendszeresen és következetesen sportolunk, a testmozgás az életünk szerves részévé válik.
  • Kedveljük azt a sportágat, amit választottunk, nem mindenáron azért edzünk, hogy fogyjunk.
  • Biztonságos és egészséges ütemben fogyunk, heti 0,5-1 kilót, így biztosítjuk a hosszú távú sikert.

Az életmódváltás során ritkábban vagy inkább egyéltalán nem tapasztal az egyén rendkívüli éhséget, vércukor-ingadozást, gyengeséget, kimerültséget, mentális stresszt. Az életmódváltás megtanít arra, hogy merjünk hallgatni a testünk jeleire. Ugyan a fogyás lassabb, de sokkal tartósabb és biztosabb. Csábító lehet rövid idő alatt sokat fogyni, de ez egészségromláshoz vezet, ami nem csak a lelket, hanem a testet is megterheli. Az általános életmódváltás viszont egészségmegőrzéssel jár magába foglalja az alvást, légzést és a testmozgást.

Fogyás a különböző tényezők ismeretében

A fogyás, a későbbiek során a súlytartás egyértelműen többtényezős dolog. Ahhoz, hogy elérjük a kívánt súlyt a következőket kell figyelembe vennünk:

Kezdő súly: Azok, akik nagyobb súllyal rendelkeznek, általában hamarabb is szabadulnak meg a feleslegtől, mint azok, akiknek eleve kisebb a súlyuk. Az utolsó néhány kilót mindig a legnehezebb lefaragni.

Kor: A kor előrehaladtával az idősebb emberek hajlamosak több zsírtömeget és kevesebb izomtömeget hordozni, ez pedig csökkenti a nyugalomba elégetett kalóriák számát, ami megnehezíti a fogyást.

Nem: A nőknél általában nagyobb a zsír/izom arány, mint a férfiaknál. Ennek eredményeként a férfiak általában gyorsabban fogynak, mint a nők, még akkor is, ha személyre szabottan hasonló arányú kalóriát fogyasztanak.

Egészségi állapot: Azok az emberek, akik valamilyen mentális betegségben szenvednek, általában lassabban fogynak.

Genetika: Némely genetikai tényező befolyásolhatja a fogyás tempóját.

Mindenkit arra igyekszem bíztatni, hogy törekedjen az egészségre és az általános jó közérzet elérésére! Erre nem alkalmasak a diéták, csakis az életmódváltó programok.

Ezeket a cikkeinket olvastad már?