Tévhitek a vitaminokról

Nagyon sok mítosz, tévhit és álhír kering az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban. Most végig megyünk a legtöbbet hallott tévhiteken és az is kiderül, mi az igazság.

Mindenki kipróbált már valamilyen fogyókúrát legalább egyszer életében. A népi hagyomány úgy tartja, hogy a súlyvesztés legjobb eszköze a fogyókúra vagy böjt. Ha nem eszel, akkor lefogysz és kész. Nincs több súlyprobléma. Csak sokan elfelejtik, hogy a fogyás nem így működik. Továbbá az sem mindegy, hogy zsírból fogyunk, vagy esetleg egyéb szerveinkből. Sokszor és sokan próbálkoztak már a diéta legkülönfélébb ágaival, pedig teljesen egyértelmű, hogy jóval inkább gyökeres életmódváltás, semmint diétára lenne szükségünk.  Derítsük ki együtt, hogy mennyire működnek jól a gyakorlatban a különböző diéták és fogyókúrák.

A vitaminokról

A fejlett világ felnőtt lakosságának közel fele szed vitaminokat, az étrend-kiegészítők közül talán a legnépszerűbbek a multivitamin-készítmények. A vitaminok piaca évről évre egyre nő a népszerűség kulcsa talán abban keresendő, hogy az emberek gyors és egyszerű megoldást keresnek a betegségek megelőzésére és gyógyítására. Éppen ezért a piac egyre bővül, és újabb gyártók és forgalmazók belépésével egyre olcsóbbá válnak ezen termékek. Az ígéretek (és a valós előnyök) ellenére azonban nem tekinthetjük teljesen kockázatmentesnek ezeket a termékeket. Egyrészt a termékek minősége és biztonságossága nagyban függ a gyártótól – érdemes kerülni a gyanúsnak tűnő termékeket. Másrészt a termékek sokszor eredendően alkalmatlanok azokra a célokra, amelyeknek reményében a fogyasztók választják őket.

A vitaminok felelősek többek között az immunrendszerünk működéséért, idegrendszerünk karbantartásáért, a szemünk egészségéért, sejtjeink regenerálódásáért, a véralvadásért, csontjaink és fogaink tartósságáért és még sok-sok mindenért. Egy-egy vitamin vagy ásványi anyag hiányához a helytelen táplálkozás, életmód is nagymértékben hozzájárulhat. A rossz táplálkozási szokások, az egyoldalú étkezés, a nem kielégítő zöldség- és gyümölcsfogyasztás, a mozgáshiány mind rizikótényezők az elégtelen bevitel, sőt a hiánybetegségek kialakulását illetően.

Vitaminhiány akkor lép fel, ha a szervezet számára tartósan elégtelen mennyiségű vitamin szívódik fel, ezért a hozzá köthető működési funkció zavart szenved és hiánytünetek alakulnak ki. Bizonyos betegségek is előidézhetnek vitaminhiányt, főként felszívódási és emésztési zavarok. Azonban vannak vitaminok, amelyek raktározódnak a szervezetben és az elégtelen bevitel csak hosszú idő után vezet hiánytünetekhez.

Hoztam öt általános tévhitet, amiket mindenképpen szeretnék tisztázni a vitaminokkal kapcsolatosan.

5 gyakori tévhit a vitaminokkal kapcsolatban

1. Minél több vitamint eszem annál egészséges leszek.

A belgyógyász azt javasolja, hogy legyünk körültekintőek: a “sok vitamin egyenlő jó egészség” elv nem igaz. A vitaminoknak hatásuk van az emberi szervezetre, naiv elképzelés, hogy bármennyit bevehetünk belőlük. 

 Sokakat talán meglephet, hogy a vitaminokat is túl lehet adagolni. Különösen érdemes odafigyelni a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) bevitelére, ezek ugyanis (túladagolás esetén) könnyebben felhalmozódnak a szervezetben, mint a vízben oldódó vitaminok, amelyekből a felesleg könnyebben távozhat a vizelettel. Éppen ezért jogszabályban meg is határozzák az adott vitamin napi bevihető legmagasabb értékét.

2. Mindenkinek azonos vitaminra van szüksége.

Mind a gyerekeknek, felnőtteknek, férfiaknak és nőknek mindegyik vitaminra szüksége van. Azonban a mennyiségét nagyban meghatározza az életkor, a nem és az életmód is. Ezen túlmenően a férfiak és a nők közötti nemi és alkati különbségeiből, illetve különböző a biológiai működésből adódóan más-más vitaminok eltérő arányára van szükség.  A nők számára kiemelt fontosságú a várandósság és a szoptatás időszaka vagy éppen a változókor. Gyermekek esetében a növekedés és fejlődési időszak miatt szükséges odafigyelni a megfelelő vitaminfogyasztásra.

3. A vitaminkészítményeket célszerű étkezések elött, vagy közvetlenül utána beszedni.

Ha az étrend-kiegészítőket éhgyomorra vesszük be, akkor sokkal gyorsabban haladhatnak át az emésztőrendszerünkön, ezáltal kevésbé, vagy egyáltalán nem szívódnak fel és nem hasznosulnak. Ugyanakkor, ha az ételeink elfogyasztásával egy időben szedjük őket, akkor az aktívabb emésztési folyamatok miatt hatékonyabban hasznosulnak a hatóanyagok a készítményekből.

4. A B-vitaminok hizlalnak.

A vitaminoknak önmagukban nincs kalóriaértékük, azaz, ha valaki vitaminokat szed, de az étrendje változatlan marad, nem fog változást észlelni a súlyában. Ugyanakkor a szakember felhívja a figyelmet arra is, hogy a túlzott vitaminbevitel felboríthatja az anyagcserénket, és ebből a szempontból valóban hizlalhatnak. De ebben az esetben sem a B-vitaminok, hanem a felborult anyagcsere  és a többi vitamin hiánya, illetve az emiatt megnövekedett étvágy okozza a súlygyarapodást.

5. C-vitamin szedésével elkerülhető a nátha.

A közhiedelemmel ellentétben a C-vitamin nem véd meg a náthától, még akkor sem, ha több grammot veszünk be. Egyes vizsgálatok alapján, a megfázás időtartama némileg csökkent (kb. 10%-kal) és a tünetek is enyhébbek voltak azok körében, akik a betegség kezdetétől 1000 mg C-vitamint vittek be. Más vizsgálatok azonban egyáltalán nem találtak összefüggést a C-vitamin fogyasztás és a nátha súlyossága és lefolyása között.

Ezeket a cikkeinket olvastad már?